[NUUG logo]
Førstesiden
Nyheter [rss]
Bli medlem
Kontakt
Informasjon
Kalender
Vedtekter
Dokumenter
Styredokumenter
Mailinglister
Wiki
NUUG brosjyre
Kart
NUUG i media
Planet NUUG
Mapit
FiksGataMi
Mimes brønn

Sist endret [an error occurred while processing this directive]
webmaster@nuug.no

Forslag til

Styrets årsberetning for 2005

For perioden fra og med årsmøtet 2005-03-17 til årsmøtet 2006-03-14.

Styret

I styret har disse vært med:

Andre tillitsvalgte

Valgkomité

Revisor

Sekretariatet

Sekretariatet har i år som tidligere vært drevet av DND Servicekontoret AS med Anne Martinsen som NUUGs sekretær. Hun har også ført regnskapet i samarbeid med kasserer.

Møteaktiviteter

Styret har gjennomført 7 styremøter i perioden.

Det har vært avholdt 14 medlemsmøter i NUUG Oslo, hvorav 13 hadde faglig tema, samt et foredrag av Bjarne Stoustrup i samarbeide med HiO og et informasjonsmøte for HiO. Temaer har spent fra tekniske hvordan-gjør-man temaer som database med Postgresql, spamkontroll med fri programvare og brannmur med BSD til mer prinsipielle som demokratisering av kartdata og immaterielle rettigheter, p2p nettverk og why some people do not want freedom. De fleste av møtene er tatt opp på video og lagt ut på web1.

Uken før og uken etter disse medlemsmøtene arrangeres det en sosial samling for NUUG-folk (også kalt aktive-møter). Det har vært arrangert 19 slike aktive-møter. Alle disse møtenes tidspunkt og sted annonseres via kalenderen på web2 og mail til aktive@nuug.

Etter sommeren har annet hvert aktive-møte vært arbeidsmøte der medlemmer har møtt opp på Skolelinux-kontoret for å jobbe med aktuelle NUUG-saker.

Større arrangementer

Sommerfesten

NUUGs tradisjonelle sommerfest ble også i 2005 arrangert i Kjemi-atriumet på Blindern. Datoen var 16 juni og det var 60 påmeldte. Festen ble finansiert av NUUG og NUUG Foundation.

Prisutdeling

Prisen for fremme av fri programvare i Norge ble i år igjen delt ut i samarbeide med Høgskolen i Oslo. Formålet med prisen er å øke oppmerksomheten rundt fri programvare og åpne standarder, og belønne enkeltpersoner eller grupper i Norge som utmerker seg med sin innsats. Utdeler var den høytflyvende Mark Shuttleworth kjent som grunnlegger av sikkerhetsselskapet Thawte, Ubuntu Linux og den andre romturisten på romstasjonen, og vinner blant de 18 kandidatene ble eZ Systems for sitt publiseringeverktøy eZ Publish CMS3. Prisen fikk god dekning i pressen.4

Undergruppene og utvalgene

Mye av arbeidet i NUUG gjøres i undergrupper og utvalg.

Standardiseringsutvalget

Et nytt utvalg er standardiseringsutvalget5 som ble laget våren 2005 med Idar Tollefsen som formann. Vi har hatt kontakt med organisasjonen Standard Norge som er Norsk representant i ISO-arbeidet.

Den første oppgaven var arrangement og deltakelse i det internasjonale C og C++ møtet i Lillehammer i april. Det kom omkring 25 deltakere til C møtet (ISO/IEC JTC1/SC22/WG14) og omkring 50 til C++-møtet (ISO/IEC JTC1/SC22/WG21) fra hele verden. Vi var 4 fra Norge. I tillegg fikk vi arrangert et medlemsmøte i Oslo med Bjarne Stroustrup som er opphavsmannen til C++. Det kom omkring 120 tilhørere til dette møtet - en suksess! Vi fikk laget 2 pressemeldinger om Lillehammermøtet.

Vi deltok også i det neste C og C++ møtet - samt styringsmøte i SC22 i Canada i september. Et resultat fra disse møtene er at standardene for ISO C og ISO C++ nå er fritt tilgjengelige på nettet - idet det finnes arbeidsdokumenter som er lik eller nesten lik de offisielle standardene, og de ligger på http://www.open-std.org/jtc1/sc22/wg14 og på http://www.open-std.org/jtc1/sc22/wg21 . NUUG-medlemmet Keld Simonsen er webmaster for disse sidene og har vært mye involvert i at disse standardene nå er tilgjengelige på nettet.

En sak som standardiseringsutvalget har jobbet mye med er å få Norge med som fullverdig medlem i ISO omkring programmeringsspråk (C, C++ mv.) og operativsystemer (POSIX, Linux). Det er dessverre ikke lyktes oss ennå, men vi håper det kan skje i begynnelsen av 2006.

NUUG har på denne måten etablert seg som en av de mest betydelige og aktive spillene innen standardisering av operativsystemer, programmeringsspråk, internasjonalisering, tastaturer og tegnsett i Norge (dette er lett å si, da det ikke er andre aktører:-).

Video og DVD-gruppen

Denne gruppen består av Herman Robak og har sørget for å gjøre opptak av foredrag og annen aktivitet for så å publisere det på websidene til nytte for dem som ikke kunne være tilstede, eller som ønsker friske opp hva det gjaldt.

Det er et behov for å styrke gruppen med flere frivillige som kan delta i arbeidet med å ta opp og etterbehandle video. Et mål er å få gitt ut DVDer med opptakene fra NUUG-møtene.

Voice-over-IP

Det er satt i gang arbeid med å få opp en Voice-over-IP gruppe. Det er to planer på banen så lagt, det ene er å tilby en katalog for å gjøre det enklere for eksisterende installasjoner å ringe seg imellom, og det andre er å sette opp en Asterisk-server til bruk blant medlemmene.

Gruppe for spørreundersøkelser

Det ble installert programvare for å kunne utføre spørreundersøkelser vi føler behov for, som f.eks. hva som er av interesse for medlemmene at vi jobber med, om medlemmene synes USENIX-medlemskapet er nyttig, osv. Det som gjenstår er å lage spørsmålene.

Driftsgruppa

Den gamle SGI 1400 Family serveren begynte å få hardware-problemer (IDE-kontrolleren streiket), og ble etter en kortere periode med en nødløsning skiftet ut med en ny AMD Opteron-basert Sun Fire V20z server. OS har blitt oppgradert fra FreeBSD 4 til FreeBSD 6, og vi har gått over til å kjøre alle tjenester i jails for å bl.a. oppnå virtualisering og dertil større muligheter for å kjøre tjenester for ulike interessenter separat. SGI-serveren var i drift siden 1999.

Patentgruppa

Aktiviteten har vært roligere etter EU-avgjørelsen i juli 2005. Gruppens tid har stort sett gått med til å informere patentinteresserte personer om behandlingen av patenter på programvare i EU. NUUG har også gjort et innspill til Nordisk råd hvor det har vært et eget møte om patenter på programvare. Det har også vært noe kontakt med styret i Elektronisk Forpost Norge.

Mye tyder på at det rustes til ny runde om programvarepatenter i EU. Det krever omstart i arbeidet med å hindre patenter på programvare der dette er ødeleggende for samvirke mellom systemer, fri programvare, åpne standarder og konkurranse.

Patentgruppa har egen mailingliste.

Andre aktiviteter i perioden

Rabattavtaler

Vi har oppnådd å få rabattavtaler for våre medlemmer fra O'Reilly og fra LINUXmagasinet. Fra før av har vi avtale om 20%-30% rabatt på kurs fra Linpro. Avtalene gir medlemmene nesten 22% rabatt på LINUXmagasinet og hele 30% på bøkene fra O'Reilly. For medlemmer som er aktive brukere av kurs og bøker kan dette være verdt prisen på medlemskapet alene.

Distribusjon av Snøfrix

Vi har støttet Snøfrix-prosjektet6 i deres søknader til Forbrukerrådet og Departementet, og ønsker å bidra til å få en ny oppdatert utgivelse ut. Dette en Linux-distribusjon som er skreddersydd for barn og ungdommer. Den kjøres direkte fra cd'en uten at en trenger å installere noe som helst på datamaskinen.

SUN lanseringsfest

SUN gjennomførte sin lanseringsfest i desember, og godt over 100 stykker hadde møtt opp. Petter Reinholdtsen hadde kontakt med folk i SUN og vi er enige om å fortsette kontakten. En god del av de NUUG-medlemmene der som Petter snakket med hadde ikke vært på medlemsmøter. Denne festen var dermed et godt tilbud til medlemmer vi ellers ikke når. Vi bør opprettholde kontakten med disse medlemme.

Ny opphavsrettslov

Conrad Newton i Snøfrix-prosjektet tok i midten av april initiativ til å få laget en underskriftsliste med aktører fra næringslivet for å forklare Stortinget at forslaget til ny åndsverklov ikke er bra for hele næringslivet. Media har hevdet at dette er en lov som er bra for næringslivet, men det er jo bare bra for de store aktørene. De små risikerer å bli stengt ute fra markedet. Lederen i NUUG syntes dette var en god ide, og brukte sitt kontaktnett for å få en rekke kjente aktører i IT-Norge til å signere, samt fikk sendt ut pressemelding om saken. Dette initiativet fikk endel presse, og det ligger informasjon ute på NUUGs websider om dette.8.

Tjenester for brukergrupper

HaugalandLUG og Malvik Linux User Group har fått webplass m.m. på NUUGs server. Fra før av har NOBUG (Norwegian BSD User Group) også dette. Det jobbes med å legge til rette for å kunne støtte flere brukergrupper og likesinnede foreninger med slike tjenester.

Deltagelse på AUUG

Peter N. M. Hansteen var hos vår søsterorganisasjon i Australia, AUUG2005, i anledning The Conference for Unix, Linux and Open Source Professionals i Sydney og holdt der en tutorial over manuskriptet Firewalling with OpenBSD's PF packet filter9 om brannmursystemet PF. Manuskriptet ble i utgangspunktet laget som foredrag til et møte i Linux- og BSD-brukergruppen BLUG i Bergen i januar 2005. Manuskriptet ble siden presentert på et NUUG-møte i Oslo10 og har ved et par anledninger har vært presentert av andre i USA.

Peter vedlikeholder og utvikler fortsatt opplegget, og skal ha tilsvarende halvdagsøkter på UKUUG Spring Conference 2006 i Durham, UK i mars og SANE2006 i Delft, Nederland i mai.

En annen grunn til at det var interessant å reise til konferanse i Australia, er at AUUG har lang erfaring med å arrangere vellykkede konferanser. Som styremedlem i NUUG og dermed potensiell medarrangør for tilsvarende norske og nordiske konferanser kunne Peter få del i noen av erfaringene den australske gruppen har opparbeidet seg.

Kontakt med likesinnede foreninger

Vi har kontakt med spesielt OLUG og BLUG. Det er ønskelig med videre kontakter for f.eks. å kunne dele på utgifter til utenlandske foredragsholdere som kan sendes på turne.

Kommunikasjon

Kommunikasjon til medlemmer og interesserte skjer via mailinglister og direkte utsending basert på adressene i medlemsregisteret. Medlemmene som aktivt bidrar kommuniserer med hverandre via mailinglisten aktive@nuug.no og via irc-kanalen #nuug på Freenode.

Planer framover

Vi planlegger å fortsette å arrangere medlemsmøter i NUUG Oslo, og ta disse opp på video. Møtene har til nå har vært avholdt torsdag nærmest den 15. i hver måned, men vi skifter nå dag til tirsdager. Det sosiale aktive-møtet blir da tirsdag før og etter de faglige møtene.

Vi planlegger også å arrangere en sommerfest i 2006, etter modell fra tidligere år og på samme sted.

Vi planlegger også å arrangere prisutdeling til høsten, etter gammel oppskrift.

Organiseringen med undergrupper som fokuserer på bestemte temaer vil vi fortsette med, og forsøke å utvide i et forsøk på å få opp aktiviteten blant medlemmene.

Vi ser også på muligheten til å bidra til etableringen av et Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare i samarbeid med Buskerud fylkeskommune, Rådet for Drammensregionen, Troms fylkeskommune, IKT-Norge og Kommunenes Sentralforbund

Vi ser på muligheten for å få opp en ny community-type web med bedre muligheter for medlemmene til å delta.

Vi fortsetter å samarbeide med LINUXmagasinet for å få informasjon om våre arrangementer inn i bladet og hvis mulig (dette er avhengig av oss) få egen spalte der.

Vi har hatt kontakt med Åpen Kanal (www.openchannel.no), som er en TV-kanal for veldedige og ikke-kommersielle sendinger. De ønsker hjelp med teknisk tilrettelegging og gjerne også innhold. En ide er å bruke video-opptakene som NUUG har samlet i slike sendinger.

Det har vært diskutert å opprette et forum for bedriftsmedlemmene i NUUG, der de som driver kommersielt med *nix, fri programvare og åpne standarder kan utveksle erfaringer og legge til rette for mer samarbeid. Ideen har ikke forlatt skissestadiet, og vi i styret vil gjerne ha tilbakemeldinger på om vi bør gå videre med dette.

Forholdet til USENIX

USENIX er en amerikansk forening for brukere av avanserte datasystemer, med hovedfokus på unix-lignende systemer og fri programvare. SAGE er en undergruppe av USENIX med fokus på systemadministrasjon.

Alle medlemmene i NUUG blir automatisk medlem i USENIX. De som ønsker det kan i tillegg bli medlem i SAGE. Som en del av USENIX mottar alle medlemmene medlemsbladet ;login:. USENIX ønsker bidrag til ;login: fra Norge velkommen.

Medlemmer

Vi registrerer også i år en svak nedgang i antall medlemmer, og en fortsatt kraftig nedgang i antall medlemsbedrifter. Dog er det en trend med flere medlemmer pr. bedrift. Ved utgangen av 2005 hadde bedriften med flest medlemmer, USIT ved Universitetet i Oslo, hele 28 NUUG-medlemmer.

Tallene for siste tre år framkommer i tabellen nedenfor.

  2005-12-31 (+/-) 2004-12-31 2003-12-31
Medlemmer (personer) 296 (-7) 303 306
Firmamedlemmer 62 (-7) 69 75
- Medlem under bedrift (1-3) 155 (-26) 181 195
- Medlem under bedrift (4->) 63 (+16) 47 31
Personlige medlemmer 51 (+1) 50 49
Studenter 27 (+2) 25 19
Æresmedlemmer 1   1 1
Medlemmer av SAGE 34   - -

Vi har satt igang tiltak ved å rekruttere blant ikke-medlemmer som kommer på møtene og ser behov for en vervekampanje, kanskje spesielt rettet mot bedrifter.

Nytt av året er at vi har fått statistikk for hvordan medlemsmassen fordeler seg utover landet. Det er endel avvik i forhold til antall medlemmer som kommer av feil i systemet som lager statistikken. Feilen ble fikset etter nyttår, men vi klarte ikke gå tilbake for å få helt korrekte tall. Trenden er dog korrekt. "UKJENT" fylke representerer folk i utlandet og der vi mangler korrekt adresse. Her er fordeling på fylke (totalt 300, dvs. 4 feilaktige oppføringer).

PersonerFylkeProsent av medlemsmassen
168 Oslo(56.00 %)
33 Akershus(11.00 %)
16 Sør-Trøndelag(5.33 %)
13 Hordaland(4.33 %)
11 Troms(3.67 %)
11 Nordland(3.67 %)
11 Rogaland(3.67 %)
10 Vestfold(3.33 %)
6 Østfold(2.00 %)
5 Aust-Agder(1.67 %)
5 Buskerud(1.67 %)
3 Telemark(1.00 %)
3 UKJENT(1.00 %)
3 Oppland(1.00 %)
1 Møre og Romsdal(0.33 %)
1 Sogn og Fjordane(0.33 %)

Økonomi

Foreningens økonomi er god, fordi vi har en passelig egenkapital (resultat av tidligere års overskudd), og inntekter og utgifter er i god balanse og i rimelig samsvar med budsjettene. Regnskapet for 2005 viser overskudd til tross for enkelte uforutsette utgifter, hovedsakelig til ny web-server til erstatning for en gamle SGI-maskinen. Innsparinger i forhold til budsjettet kommer hovedsakelig av reduserte sekrerariatutgifter og lavere Usenix-kontingent enn forutsatt. Inntektene er også en del lavere enn budsjettert, men dette oppveies altså av lavere utgifter.

Dollarkontoen som benyttes til betaling av USENIX-kontingentene fungerer etter hensikten og alle betalinger i 2005 er tatt fra denne. Dollarkursen har tatt seg opp igjen siden i fjor og det ekstraordinære valutatapet fra den gang er så godt som utlignet av årets gevinst. Det er avsatt et nytt beløp for å dekke forventet dollar-utgift i 2007, til kurs som angitt i budsjettforslaget.

Noter

  1. Linker til video av foredrag finnes under info-siden for hvert enkelt foredrag og på http://www.nuug.no/pub/video/published/
  2. Kalender finnes på http://www.nuug.no/adict/
  3. Pris for fremme av fri programvare: http://www.nuug.no/prisen/
  4. Pressedekning av prisutdelingen: http://www.nuug.no/prisen/pressedekning-2005.shtml
  5. Standardiseringsgruppen har webside på http://nuug.no/utvalg/standardisering.shtml hvor man kan lese mer om utvalgets arbeid og standardisering generelt. Interesserte er velkommen i gruppen, som er åpen for alle (også ikke-NUUG medlemmer).
  6. Se http://www.skolelinux.org/knoppix_no/snofrix/
  7. Listen ligger på http://www.nuug.no/dokumenter/drm-protest-2005.txt
  8. Rapport ligger på http://www.nuug.no/dokumenter/AUUG2005-rapport.txt
  9. Se http://www.blug.linux.no/files/presentations/pf/
  10. Se http://www.nuug.no/aktiviteter/20050414-pf-brannmur/