[NUUG logo]
Førstesiden
Nyheter [rss]
Bli medlem
Kontakt
Informasjon
Kalender
Vedtekter
Dokumenter
Styredokumenter
Mailinglister
Wiki
NUUG brosjyre
Kart
NUUG i media
Planet NUUG
Mapit
FiksGataMi
Mimes brønn

Sist endret 2022.09.18 18:08
webmaster@nuug.no

⇐ Nyheter fra NUUG

2015-08-10 - Pressemelding: Bekjemp korrupsjon med åpenhet, på ungarsk vis

NUUG inviterer nå i august pressen spesielt og offentligheten generelt til sitt månedlige møte. Denne gangen byr programmet på lærdom om verktøy som hjelper borgerne å skaffe seg mer kunnskap om hva som skjer i landet sitt. NUUG har invitert medlemmer fra det ungarske undersøkende journalistikk-nettstedet Átlátszó for å snakke om sine erfaringer med den samme fri programvare-plattformen for innsynshenvendelser som ble lansert i Norge for en måned siden.

Møtets tittel: «Civic Tech and the Sad Story of Freedom of Information in Hungary» av Marietta Le
Dato: 2015-08-11 18:30
Sted: Teknologihuset, 3.etg Pilestredet 56, Oslo.

Video fra møtet vil også være tilgjengelig over Internet og på storskjerm i Stavanger, Jåttåvågveien 7.

«Átlátszó,» som betyr «gjennomsiktig» på ungarsk, er navnet på Ungarns første uavhengige nettsted for undersøkende journalistikk. Denne uavhengig vaktbikkje-organisasjonen har eksperimentert med å introdusere samfunnsnyttige teknologiløsninger for å forenkle arbeidet til sine medlemmer, og samtidig gi alle borgere kraftige verktøy. Helt siden Atlatszo.hu ble lansert i 2011 har offentlighetsloven fått mye oppmerksomhet. Den lovlige måten å spørre offentlige myndigheter om hvordan de bruker penger, en «innsynshenvendelse», har blitt verktøyet som mange har brukt til å avsløre informasjon om korrupsjon. Mariette Le vil demonstrere bruken av fri programvaresystemet Alaveteli og hvordan offentlighetsloven i Ungarn brukes.

«Det er svært virkningsfullt når du viser folket at de ikke bare har rett til, men også har en enkel måte å stille spørsmål til offentlige instanser. Informasjonen de får tak i på denne måten gjør det enklere å forstå hvordan landet fungerer, og som borger opplever du at du kan ta informerte beslutninger f.eks. når det er valg,» forteller Marietta Le om å sende inn innsynshenvendelser via nettet.

Innsynstjenesten Mimes brønn (mimebronn.no) som ble lansert i Norge av NUUG for en måned siden, tar også sikte på føre offentlige saker nærmere borgerne. Nettstedet bruker den samme Alaveteli-programvaren som Atlatszo.hu, og hvis du har spørsmål om den norske platformen, kom innom på møtet og snakk med våre medlemmer.

Kontaktpersoner

Tagger: nuug.