[NUUG logo]
Førstesiden
Nyheter [rss]
Bli medlem
Kontakt
Informasjon
Kalender
Vedtekter
Dokumenter
Styredokumenter
Mailinglister
Wiki
NUUG brosjyre
Kart
NUUG i media
Planet NUUG
Mapit
FiksGataMi
Mimes brønn

Sist endret 2022.09.18 18:08
webmaster@nuug.no

⇐ Nyheter fra NUUG

2013-11-13 - Bli med å bygge dugnadsnett for alle i Oslo

Hva trengs for å lage datanett uten sentral styring og kontroll? Hvordan kan en lage sitt eget telefonselskap i nabolaget? Hvordan har Freifunk og Athens Wireless Metropolitan Network klart å skaffe flere tusen mennesker Internett-tilgang nesten kostnadsfritt? Alt dette og mere til kan en lære om på foreningen NUUG og hackerspacet Hackeriets verksted om meshnett (gitternett?).

NUUG og Hackeriet tar med dette initiativ til å bygge et dugnadsdrevet meshnett i Oslo og inviterer til verksted for å lære å sette opp din egen meshnode. Hva er et meshnettverk? Et meshnettverk er et datanettverk som automatisk styrer ruting av pakker mellom repeater-stasjoner/noder og automatisk håndterer at slike noder kommer og går. Slike mesh-nettverk kan f.eks. brukes til å lage sitt eget telefonnettverk eller et landsbydatanett eller sende meldinger mellom folk i med nabolaget. Det er en spesielt god løsning når mobilbasestasjoner faller ut ved naturkatastrofer og utenfor dekningsområdene. Det er ingen som har sentral kontroll over et slikt nettverk, slik at det blir vanskeligere for aktører à la NSA å avlytte. Meshnett er i bruk flere steder i verden, og mange har der oppdaget at de kan få bedre og billigere Internett-tilgang ved å gå sammen om å dele en felles forbindelse ut på Internett via mesh-nettverk. I første omgang er det ikke fokus på Internet-tilgang via mesh-nett, men samtrafikk mellom deltagerne i mesh-nettverket.

Dato:
torsdag 2013-11-28
Tidspunkt:
18:00-21:00
Sted:
Hackeriet, Hausmania, Hausmannsgate 34, Oslo, http://www.openstreetmap.org/?mlat=59.91911&mlon=10.75207#map=19/59.91911/10.75207

Oslonettet er basert på teknologien batman-adv, som gir et lag-2-nett (ala ethernet) som en så kan bruke til IPv4 eller IPv6-trafikk, eller direkte som ethernet-trafikk. Det vil også bli litt testing av Serval-prosjektets telefoniløsning, som gjør Android-telefoner om til mesh-noder som kan ringe til hverandre via enten mesh-noder eller andre smarttelefoner. Det er spesielt nyttig i områder uten mobildekning, eller der mobil infrastruktur er ute av drift. Ta med enten en Linux-maskin, f.eks. en Raspberry Pi eller en bærbar med wlan-støtte, eller nettutstyr støttet av openwrt og nyere Linux-kjerner (f.eks. TP-Link WDR3600 eller TP-Link MR3040), og møt opp for å se hvordan vi kan få flere mesh-noder på Oslo-kartet. Når du drar hjem håper vi du har en fungerende mesh-node som kan bidra til å bygge ut dugnadsnettet for alle i Oslo.

Hvis noen vet om andre dugnadsbaserte mesh-nettverk i Oslo, så er vi interesserte i å samarbeide om å lage et felles mesh-nett i stedet for flere mindre. Vi er kjent med to prosjekter, Freifunk Oslo og Meshfx som har hatt aktivitet, men begge disse prosjektene ser ut til å være lagt på is. Stikk gjerne innom #nuug på freenode om du ønsker å bidra til dugnaden.

Aktuelle lenker:

Tagger: mesh, nuug.