[NUUG logo]
Førstesiden
Nyheter [rss]
Bli medlem
Kontakt
Informasjon
Kalender
Vedtekter
Dokumenter
Styredokumenter
Mailinglister
Wiki
NUUG brosjyre
Kart
NUUG i media
Planet NUUG
Mapit
FiksGataMi
Mimes brønn

Sist endret 2024.02.28 07:40
webmaster@nuug.no

Forslag til vedtektsendringer

Navnet

Navnet som står i vedtektene1 er problematisk av flere årsaker og vi ønsker derfor en endring. Norsk UNIX System brukers forening er ikke god norsk og er vel egentlig et mislykket forsøk på å oversette UNIX Systems User Group. Ordet System i entall virker begrensende.

I tillegg ser vi mange varianter av forklaringer på hva NUUG står for, både i våre egne dokumenter og ellers. De fleste refererer til Norwegian Unix User Group, men orddeling varierer. Både user group og usergroup sees, og det er usikkerhet om apostrof slik at vi får enten users group eller user's group (skjønt users' kanskje hadde vært riktigere). Dessuten kan man variere mellom UNIX og Unix. Vi bør i hvert fall være enige med oss selv og være konsekvente i våre publikasjoner.

Foreningen vår ser ut til å ha blitt påtenkt under navnet Norwegian UNIX(R) systems user group, etter mønster fra EUUG. Navnet har et historisk aspekt ettersom alle *UUG'ene i Europa var i sin tid samlet under EUUG, som sto for "European UNIX systems User Group". UNIX systems (med s tilslutt) kom inn pga av varemerke-regler mens AT&T ennå eide det.

Det kan argumenteres for at en norsk forening bør ha et norsk navn, men det er absolutt en fordel at forkortelsen er på formen *UUG da dette er innarbeidet verden over som betegnelse på slike foreninger. Det ser forøvrig ikke ut til at det er nødvendig å ha et norsk navn overfor Brønnøysund-registeret, f.eks. har vi "The NUUG Foundation". Det beste er kanskje å spesifisere både et norsk og engelsk navn.

Dessuten: Fokus har skiftet fra å være en gruppe for folk som jobber med større eller mindre ekte Unix-systemer til å legge mer vekt på åpne systemer. Man oppfatter ofte Linux som et Unix, men det er ikke formelt riktig da det ikke bygger på kodebasen til Unix. (Det ville være riktigere å si at Linux er et system som er laget for å følge POSIX-standarden for UNIX). Det kan være ønskelig å få dette med i navnet, se f.eks. hva de har gjordt i England der det i følge deres egne websider heter UKUUG - the UK's Unix and Open Systems User Group. AUUG i Australia ser ut til å ha brukt AUUG is the Australian UNIX and Open Systems Users Group, (f.eks. nevnt i en FAQ fra 1995), men sier på sine nye websider AUUG is the Organisation for Unix, Linux and Open Source professionals. Vedtektene (Constitution) fra 2002 sier bare at AUUG er en forkortelse for AUUG Incorporated.

Her er hva Whatis.com sier om "open system"

In a computing context, an open system is an open source operating system, typically composed of coordinated modular components from a number of sources and not reliant upon any proprietary elements. Characteristics of open systems include the exposure of the source code, which is thus available for understanding and possible modification and improvement; portability, which allows the system to be used in a variety of environments, and interoperability, which allows the system to function with other systems. According to the Open Systems Joint Task Force, an open system "uses widely supported and consensus-based standards for its key interfaces, and has been subjected to successful validation and verification tests to ensure the openness of its key interfaces." Today, Linux is generally considered a prime example of an open system.

Vi regner også BSD under åpne systemer.

User Group ser ut til å være den vanligst formen på engelsk for å beskrive brukere som går sammen i en gruppe. Users group betyr vel direkte oversatt brukere-gruppe (flertall av førsteleddet) og user's eller users' henviser jo logisk sett til at noen eier en gruppe, noe som vel ikke er det vi vil fram til.

Forslag til vedtak

Sett i lys av det overstående, men med hovedvekt på at navn og forkortelse bør samsvare har styret samlet seg om forslag om at det gjøres følgende endringer:

Art.1. Foreningens navn

For at det skal bli samsvar med hva foreningen heter i følge vedtektene og hva foreningen faktisk kalles bør det i artikkelen endres ordlyd

Fra:

Foreningens navn er Norsk UNIX System brukers forening. Som benevnelse på foreningen brukes NUUG.

Til følgende:

Foreningens navn er Norwegian Unix User Group. Som forkortet benevnelse på foreningen brukes NUUG.

Art.2. Foreningens formål

Denne artikkel har også problemer med formen, og forslaget er her er å endre det første punktet

Fra:

Utveksling av informasjon og erfaringer mellom brukere av UNIX System og fri programvare.

Til:

Utveksling av informasjon og erfaringer mellom brukere av UNIX, åpne systemer og fri programvare.

Og det 3. punktet

Fra:

Stimulere til øket bruk av UNIX Systemer og fri programvare.

Til:

Stimulere til øket bruk av UNIX, åpne systemer og fri programvare

Dessuten har det 4. punktet "smør på flesk" og kan endres

Fra:

Fungere som kontaktorgan mot internasjonale UNIX grupper verden over.

Til:

Fungere som kontaktorgan mot likesinnede brukergrupper verden over.

Noter

1. Vedtekter ligger på http://www.nuug.no/vedtekter.shtml