[NUUG logo]
Førstesiden
Nyheter [rss]
Bli medlem
Kontakt
Informasjon
Kalender
Vedtekter
Dokumenter
Styredokumenter
Mailinglister
Wiki
NUUG brosjyre
Kart
NUUG i media
Planet NUUG
Mapit
FiksGataMi
Mimes brønn

Sist endret 2024.02.28 07:40
webmaster@nuug.no

vedlegg a)

Forslag til årsberetning

For perioden fra og med årsmøtet 2004-03-18 til årsmøtet 2005-03-17.

Styret

I styret har disse vært med:

Møteaktiviteter

Styret har gjennomført 8 styremøter i perioden. Det har vært avholdt 13 medlemsmøter i NUUG Oslo, hvorav 10 hadde faglig tema. Uken før og uken etter disse medlemsmøtene arrangeres det en sosial samling for NUUG-folk (også kalt aktive-møtet). Det har vært arrangert 20 slike aktivemøter. Alle disse møtene annonseres via kalenderen på web.

Større arrangementer

NUUGs sommerfest begynner å bli en tradisjon, og ble også i 2004 arrangert på Blindern. Ca. 70 stykker deltok. Det var i 2004 20 år siden NUUG ble stiftet, og vi anså sommerfesten som en av årets to arrangementer i den forbindelse.

Utdelingen av Prisen for fremme av fri programvare i Norge ble i år igjen delt ut i samarbeide med Høgskolen i Oslo. Utdeler var politisk rådgiver Anne Haabeth Rygg fra moderniseringsdepartementet, og vinner ble Snøfrid Kleppe, Astri Kleppe og Conrad Newton for Snøfrix. I forbindelse med 20-årsjubileet ble alle tidligere styremedlemmer og bidragsytere invitert på prisutdeling og festmiddag. Det var med glede vi kunne se at flere fra det første styret, og andre med dem, hadde funnet veien til festmiddagen. Prisutdelingen organiseres av NUUG og Høgskolen i Oslo, men finansieres i sin helhet av NUUG Foundation og Høgskolen i Oslo.

Andre aktiviteter i perioden

I perioden har NUUG jobbet en del med å forsøke å øke interessen for norsk deltagelse i ISO SC22 (programmeringsspråk og internasjonalisering) og standardisering generelt. Norges representant i ISO, Standard Norge, har valgt å tre ut som aktiv deltager i arbeidet og over som observatør (dvs. ingen stemmerett). NUUG ønsker å reversere denne beslutningen, og har derfor forsøkt å finne folk som er interessert i slik standardisering og få dem aktiv i den norske komiteen. I startet av 2005 klarte vi å få igang en gruppe på fire som ønsker å jobbe med dette. Gruppen har valgt Idar Tollefsen som gruppeleder og koordinator for dette arbeidet.

Programvarepatenter har opptatt oss endel i perioden. Vi har startet opp en gruppe for å jobbe med dette. De mest aktive i denne gruppen har vært Gisle Hannemyr og Knut Yrvin, som har holdt endel foredrag og skrevet endel om temaet. Programvarepatenter var temaet for det faglige innslaget under prisutdelingen, og vi har hatt folk som har snakket om saken for Nordisk Råd og politiske myndigheter. Vi har hatt en viss kontakt med organisasjonen FFII som har kontakt med EU-myndighetene i denne saken. Det gjenstår dog mye arbeide, og vi lurer på om det kunne vært lurt å få noen til å ansette en person til å jobbe med patentsaken på heltid.

IP-telefoni har blitt mer og mer aktuelt den siste tiden, og Vidar Bakke i styret har startet en undergruppe som skal jobbe med dette. IP-telefoni var tema på medlemsmøtet i Oslo februar 2005, og flere interesserte har meldt seg. Det er snakk om å sette opp Asterisk som eksperimentell telefonsentral på en NUUG-maskin, og ha endel aktivitet rundt det.

Hele perioden har det blitt jobbet med å få på plass en login-tjeneste for NUUG-medlemmer. Tanken er å gi medlemmer mulighet til å logge inn på en unix-maskin utenfor sitt eget nettverk, en plass å ha websider eller lese mail. Tjenesten er ikke helt operativ ennå, da det gjenstår å få på plass en måte å sjekke brukerlisten mot medlemsregisteret. Det gjenstår også endel kvalitetssjekk av reglementet. Anders Nordby i driftsgruppa står bak denne aktiviteten.

Styret ønsker å få gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene, som både skal gi innblikk i hva som opptar medlemmene, men også fungere som lønnsstatistikk. Tanken er å få en norsk utgave av SANEs årlige undersøkelse. Gaute Nessan og Morten Kjelkenes jobber med dette i styret, og det gjenstår en god del arbeide før rammeverket for å gjennomføre denne undersøkelsen er på plass. Planen er å ha ferdig en prototype i løpet av våren 2005.

Fra og med midten av 2004 har Herman Robak velvillig stilt opp og videofilmet medlemsmøtene i NUUG Oslo. Dette er en aktivitet som vi har startet både for å gi medlemmer utenfor Oslo en mulighet til å ta del i de faglige møtene som arrangeres der, og for å gi oss mulighet til å dokumentere foredragene for framtiden. Filmene legges fortløpende ut på web.

Med bakgrunn i at NUUG Foundation var sponsor for Halden IT-Forums samling 2. februar 2005 med tema "Fungerer åpen og fri programvare i praksis?", så var NUUG til stede med banner og infofoldere. Tosten Tøfte fra Skolelinux-prosjektet representerte NUUG i Halden.

For å bistå likesinnede foreninger i Norge, samt knytte nærmere kontakt med dem, har styret blitt enige om å tilby tjenester som DNS-server, tilgang til mail og web for de foreningene som trenger det. 3 foreninger har tatt i bruk dette tilbudet til nå, Norwegian BSD User Group, HaugalandLUG og Malvik Linux User Group (MLUG). Anders Nordby i driftsgruppen er kontaktperson for disse tjenestene.

Planer framover

Vi planlegger å fortsette å arrangere medlemsmøter i NUUG Oslo, og ta disse opp på video. Møtene planlegges avholdt torsdag nærmest den 15. i hver måned, og det sosiale aktivemøtet (dvs. uten faglig presentasjon) torsdagen før og etter de faglige møtene.

Vi planlegger også å arrangere en sommerfest i 2005, etter modell fra tidligere år og på samme sted. Vi planlegger også å arrangere prisutdeling til høsten, etter gammel oppskrift.

En DVD-utgivelse er også planlagt, med opptak av foredragene, lysark som er brukt, samt informasjon om hvert foredrag. Denne vil vi som markedsføring i første omgang sende ut til alle medlemmer, men planen er å dekke kostnadene med å produsere en slik DVD ved selge denne til interesserte medlemmer.

Organiseringen med undergrupper som fokuserer på bestemte temaer vil vi fortsette med, og forsøke å utvide i et forsøk på å få opp aktiviteten blant medlemmene.

Forholdet til USENIX

USENIX er en amerikansk forening for brukere av avanserte datasystemer, med hovedfokus på unix-lignende systemer og fri programvare. SAGE er en undergruppe av USENIX med fokus på systemadministrasjon.

Alle medlemmene i NUUG blir automatisk medlem i USENIX. De som ønsker det kan i tillegg bli medlem i SAGE. Som en del av USENIX mottar alle medlemmene medlemsbladet ;login:. USENIX etterlyser bidrag til ;login: fra Norge.

Medlemmer

Pr. 2004-12-31 hadde foreningen 303 (-3) medlemmer, 69 (-6) bedriftsmedlemmer med 181 (-14) "vanlige" og 47 (+16) "ekstra" personer registrert på medlemskapet. Det var 50 (+1) personlige medlemmer og 25 (-6) studentmedlemmer. Endringer i forhold til i fjor i parentes.

Vi registrerer en svak nedgang i antall medlemmer, og en kraftig nedgang i antall medlemsbedrifter. Styret er usikker på hvordan NUUG skal snu denne trenden, men håper de aktivitetene vi har startet vil gjøre flere interessert i å være medlem.

Økonomi

Foreningens økonomi er god, og vi har gått med et betydelig overskudd i perioden. En dollar-konto er opprettet for å fjerne risikoen knyttet til kursoppgang i forbindelse med betaling av USENIX-medlemskap. Det er avsatt midler til å betale USENIX-kontingent i to år. På grunn av forsinkelser med dokumentasjon av disposisjonsretten til den nye kontoen ble ikke disse pengene brukt til å betale USENIX-medlemskapene for 2004. Tilgangen er nå i orden, og pengene vil bli brukt til å betale USENIX-medlemskapet i 2005 og 2006. Da dollar-kursen har vært i fritt fall i perioden, så har vi bokført et valutatap som følge av dette.